Maximaal subsidiebedrag EUR 1.500 – EUR 2.500 | Maximaal 50% van de offerte |
Meer over de regeling Support International Business

SIB Collectieve activiteit

Jij exporteert jouw diensten en/of producten naar Duitsland? Je bent op zoek naar nieuwe Duitse klanten? Doe dan eens mee aan een beurs of Messe. Duitsland is een echt beurzenland. Professionele Duitse inkopers bezoeken gemiddeld 2 tot 3 relevante vakbeurzen per jaar. Niet alleen om te kijken naar nieuwe trends en innovaties, maar ook voor het daadwerkelijk doen van zaken.

De SIB Collectieve activiteit biedt Nederlandse MKB-bedrijven een tegemoetkoming in de kosten tot een bedrag van maximaal EUR 2.500 (excl. btw). Collectief wil zeggen dat u samen met andere ondernemers een gezamenlijke stand op de beurs hebt. Naast gedeelde kosten, zijn er meer voordelen om gezamenlijk aan de beurs deel te nemen. Wat te denken van de tijd die nodig is voor de organisatie van de beursdeelname? Of een professionele ontvangst van bezoekers op de stand, wanneer jijzelf in gesprek bent.

XXXXX

SIB Aanvragen en eHerkenning

Voor het aanvragen van de SIB Collectieve activiteit heb jij als bedrijf een zogeheten eHerkenning nodig (minimaal niveau 2+). Met de eHerkennng is het mogelijk om als bedrijf op een veilige manier digitaal te communiceren met verschillende instanties, waaronder de Nederlandse overheid en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Meer informatie over eHerkenning is te vinden op deze website: Wat is eHerkenning?

Wil je deelnemen aan één van de collectieve activiteiten van Handelsagent Duitsland? Kijk dan eens in onze agenda met komende activiteiten. Iets gevonden? Dan krijg jij van ons een offerte. Met deze offerte en de eHerkenning kun jij dan binnen 3 maanden de SIB Collectieve activiteit aanvragen. Uiteraard ondersteunen de mensen van Handelsagent Duitsland jou bij alle stappen in het proces!

Support International Business (SIB)

Jij weet al richting welk nieuw land jij wilt gaan starten met export? En dat land is Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland? Dan kunnen wij van Handelsagent Duitsland jou zeer waarschijnlijk goed helpen. Bijkomend voordeel is, dat jij voor onze dienstverlening 50% subsidie kunt ontvangen door gebruik te maken van het programma Support International Business van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Voorwaarden SIB Collectieve activiteit

 • Een Nederlandse private partij organiseert de missie of beursinzending.
 • De beursinzending of missie moet openbaar gepubliceerd zijn.
 • Er doen meer dan 5 bedrijven mee.
 • Het is een meerdaags evenement.
 • Het evenement vindt plaats binnen 12 maanden na indiening van de aanvraag.
 • De organiserende partij is niet werkzaam bij, werkzaam voor, of verbonden aan de indiener van de aanvraag.
 • Er is geen financiële vergoeding van de Nederlandse overheid of een Europees bestuursorgaan.

Doe je mee?

Welke onderdelen heeft de SIB-regeling?

01 SIB Collectieve activiteit

Jij wilt jouw product en/of dienst onder de aandacht brengen bij potentiële klanten in Duitsland, Oostenrijk en/of Zwitserland. Dit kan door bijvoorbeeld mee te gaan met een handelsmissie van Handelsagent Duitsland. Ook kun je samen met andere Nederlandse mkb-ondernemers deelnamen aan een vakbeurs met een gezamenlijke stand. De gehele organisatie is in handen van Handelsagent Duitsland.

Handelsmissie
Voor deelname aan een handelsmissie kun je 50% van het offertebedrag terug ontvangen als subsidie. Er geldt een maximaal subsidiebedrag van EUR 1.500.

Collectieve beursdeelname
Voor deelname aan een beurs met een gezamenlijke stand kun je 50% van het offertebedrag ontvangen als subsidie. Er geldt een maximaal subsidiebedrag van EUR 2.500.

02 SIB Individuele beursdeelname

Met een eigen stand deelnemen aan een beurs in Duitsland? De SIB Individuele beursdeelname deelt in jouw kosten tot een maximum van EUR 2.500. Wel is er een aantal voorwaarden:

 1. De beurs richt zich op internationale standhouders en bezoekers
 2. Het evenement moet openbaar gepubliceerd zijn
 3. De beurs vindt plaats binnen 12 maanden na indiening van de aanvraag
 4. De subsidie wordt alleen gebruikt voor fysieke of digitale huur- en opbouwkosten
 5. Jij gebruikt de subsidie voor dezelfde beurs, 2 jaar achterelkaar
 6. Jij gebruikt de subsidie voor verschillende beurzen tot een maximum van in totaal € 2.500 per jaar

Heb je een interessante beurs op het oog en heb je ondersteuning nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

03 SIB Marktentree

Het gaat beginnen! Je hebt het nodige voorwerk gedaan en bent er zeker van dat er ruimte is voor jouw product of dienst in de Duitstalige laden. Duitsland, Oostenrijk en/of Zwitserland. Met de SIB Marktentree krijg jij maximaal EUR 2.500 (50%) subsidie voor het inhuren van een expert. Deze externe deskundige helpt jou voet aan de grond te krijgen in het gekozen land.

Meer weten over Handelagent Duitsland als jouw expert in de Duitstalige landen en of wij samen de SIB Marktentree kunnen inzetten? Neem dan vrijblijvend telefonisch contact met ons op 050 – 211 25 46  of gebruik het contactformulier.

04 SIB Coaching

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wil jij starten met export, bijvoorbeeld naar Duitsland, Oostenrijk en/of Zwitserland? Investeer dan samen met Handelsagent Duitsland in het schrijven van een exportplan. Eerste stap richting een goed exportplan zijn binnen het SIB Coaching-traject 3 gesprekken van ongeveer 2 uur met een deskundige (met praktijkervaring!). Aan het einde van het traject heb jij als ondernemer voldoende kennis om een perfect exportplan te schrijven.

SIB Coaching is er voor ondernemers die willen starten met export en die meer willen weten over internationaal zakendoen. De subsidie is er voor ondernemers met behoefte aan een plan. Het traject kost EUR 2.000. Er is een eigen bijdrage van EUR 1.000. De andere helft à EUR 1.000 wordt betaald vanuit de SIB Coaching.

Meer weten of een afspraak inplannen? Neem contact met ons op.

05 SIB Kennis en vaardigheden

Ieder land heeft eigen regels en wetten. En hoewel de Duitstalige landen, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland dichtbij liggen geldt dat ook voor deze landen. Wil jij als mkb-ondernemer kennis opdoen over bepaalde regelgeving? Bijvoorbeeld op het gebied van fiscaliteit of wetgeving (juridische aspecten)? Of heb je behoefte aan een marktonderzoek om de juiste strategie te bepalen? Dan kun je gebruik maken van de subsidie SIB Kennis en vaardigheden.

Concreet is de subsidie te gebruiken voor:

 1. Verwerven van internationale juridische en fiscale kennis over een specifiek doelland
 2. Marktonderzoek laten uitvoeren om de onderneming te positioneren in een nieuw doelland
 3. Volgen van exporttraining gericht op een specifiek doelland

De subsidie geeft recht op 50% vergoeding op de dienstverlening van een extern deskundige met een maximum van EUR 2.500.

Handelsagent Duitsland is dé specialist als het gaat om zakendoen in Duitsland, Oostenrijk en/of Zwitserland. Dus, heb jij behoefte aan bepaalde juridische of fiscale kennis, wil je een marktonderzoek laten uitvoeren óf wil je een exporttraining volgen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!

06 SIB Alternatieve markten

Ben jij als mkb-bedrijf getroffen door de oorlog in Oekraïne of de sancties tegen Rusland? Ben jij een deel van de omzet kwijtgeraakt? Mogelijk dat starten met export naar de Duitstalige landen de smart kan verzachten. Samen met Handelsagent Duitsland ga jij op zoek naar een vervangende markt.

De volgende voorwaarden zijn van toepassing:

 1. De mkb-onderneming is gevestigd in Nederland
 2. Jij kunt aannemelijk maken dat je financieel bent getroffen door de oorlog in Oekraïne of de sancties tegen Rusland sinds 24 februari 2022
 3. Advies of begeleiding van een expert richt zich op:
  • optimalisatie van de internationale productie, leveranciersketens of logistieke processen;
  • schrijven van een nieuw internationaal marketingplan;
  • organiseren van geldzaken en procesbeheer op afstand;
  • zoeken naar en betreden van alternatieve afzetmarkten.
 4. De expert voldoet aan de volgende eisen:
  • heeft minimaal HBO werk- en denkniveau;
  • werkt voor een organisatie met als belangrijkste taak exportadvies;
  • heeft aantoonbaar minimaal 3 jaar ervaring met het uitvoeren van exportactiviteiten;
  • is niet de indiener van de aanvraag;
  • is niet werkzaam bij, werkzaam voor, of op een andere manier verbonden met de indiener van de aanvraag.

Handelsagent Duitsland begeleidt Nederlandse bedrijven al ruim 20 jaar bij het succesvol zakendoen in de Duitstalige landen. Wil jij jouw kansen ontdekken als het gaat export naar Duitsland, Oostenrijk en/of Zwitserland? Neem dan contact op!

Kom jij in aanmerking?

Voldoe je aan een van de volgende voorwaarden, dan kom je mogelijk in aanmerking:

 • Als mkb-bedrijf ben jij gevestigd in Nederland of het Caribische deel van het Koninkrijk
 • Als bedrijf produceer jij zelf goederen of ontwikkel je diensten die je wilt exporteren
 • Je bent een groothandelaar waar veredeling plaatsvindt (bijvoorbeeld het ontwikkelen en aanbieden van private label-producten)
 • Je productie en organisatorische capaciteit is voldoende om structureel te gaan exporteren
 • Kortom, naast de motivatie en bereidheid moet je voldoende tijd en geld beschikbaar hebben om duurzaam internationaal te exporteren
Aanmeldformulier